Bon Iver tilt intimiteit naar hoger niveau

Bon Iver in de Lotto Arena (foto: Cutting Edge)

Exact een jaar geleden speelde Justin Vernon met zijn groep Bon Iver in een uitverkochte Ancienne Belgique. Gisteren mocht hij zich opnieuw bewijzen in België, opnieuw in een uitverkochte concertzaal, in de Lotto Arena in Antwerpen.

Om 20u kwamen de zangeressen van The Staves het podium op als support act. Ondanks hun mooie verschijning en hun enthousiasme, slaagden de drie Britse zangeressen er niet in om de aandacht van het publiek te trekken. Ze waren niet slecht, ze zongen integendeel zuiver en lieten denken aan het Zweedse First Aid Kit, maar het was duidelijk dat de aanwezige concertgangers gekomen waren voor iemand anders.

Die iemand anders liet zich om 21u15 uiteindelijk zien. Onder een luid applaus en een oorverdovend gejuich betrad Justin Vernon samen met zijn achtkoppige band het podium. Eerst nam Vernon snel en ongemerkt een foto van het publiek en dan zetten de negen muzikanten de opener ‘Perth’ in. Het moet gezegd: het eerste lied was een schot in de roos. Na ‘Perth’ volgde ‘Holocene’, en al snel was duidelijk welk pad de groep die avond zou bewandelen. De muzikanten waren perfect op elkaar ingespeeld, wat er voor zorgde dat de liedjes resulteerden in een ontzagwekkend en majestueus geheel. Drumstellen, een bassaxofoon, trompetten, violen, een xylofoon: allemaal waren ze aanwezig en droegen ze bij tot een nieuwe definitie van Bon Iver.

Wanneer Reginald Pace met zijn korte, ingetogen solo op zijn trombone de aanzet gaf tot het grootse ‘Creature Fear’, moest geconcludeerd worden dat Bon Iver gegroeid is en niet langer enkel draait om Justin Vernon. Hij blijft de spilfiguur van de groep, maar de negen muzikanten vormen samen een geoliede machine. Toch doen we Bon Iver enigszins oneer aan om ze te vergelijken met een machine, aangezien de band eerder laat denken aan een natuurfenomeen. Het concert was, mede dankzij de mooie visuele show, als een wandeling door een ongeschonden natuurlandschap. Nu eens weidse vlakten en besneeuwde heuvels, dan weer dichtbegroeide bossen en hete zwavelbronnen: Bon Iver nam je bij de hand en leidde je weg van het integere boshutje waar Vernon in isolatie de eerste plaat schreef. Ook de versie die ze speelden van ‘Skinny Love’ was niet meer wat het lied ooit geweest is: Bon Iver speelde de publiekslieveling beter, omvangrijker en ook monumentaler dan het klinkt op de debuutplaat ‘For Emma, Forever Ago’.

De band wisselde liedjes uit ‘Bon Iver, Bon Iver’ af met liedjes uit de debuutplaat en uit de EP ‘Blood Bank’ en slaagde er in om elk lied Lotto Arena-waardig te maken. Of een lied nu intiem of groots gespeeld werd, steeds volgde er een daverend applaus.

In de bisronde was het tijd voor kippenvel en een nieuw hoogtepunt wanneer het publiek de woorden ‘What might have been lost’ meezong en bleef meezingen tijdens ‘The Wolves (Act I & II)’. Het lied begon ingetogen en bescheiden maar eindigde grandioos en ontzagwekkend. Het prachtige ‘For Emma’ sloot het anderhalf uur durende muzikale meesterwerk af, en toonde nog een laatste keer dat ook in een immense zaal als de Lotto Arena een vertrouwde en behaaglijke sfeer kan hangen.

Ongeacht de problemen met het geluid in het begin van het concert, de zestal ziek geworden mensen en de gigantische concertzaal, zette Bon Iver de puntjes op de i. De groep legde tijdens dit concert andere accenten dan in het verleden, maar dat was geen slechte keuze. Wie op voorhand twijfelde of (de muziek van) Bon Iver wel tot zijn recht zou komen in een zaal waar 8000 muziekliefhebbers binnen kunnen, was na afloop van het concert zeker van zijn stuk: Bon Iver kan ook groots zijn. What might have been lost? Nothing was lost. Er wordt vaak gezegd dat mensen twee gezichten hebben en dat dit een slechte eigenschap is. Bon Iver is een band met twee gezichten: intiem versus groots. Maar dat dit een slechte eigenschap is, kan hier niet gezegd worden. Bon Iver was gisteren de uitzondering op de regel. En wát voor een uitzondering.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s